Pytanie na Śniadanie

Francuski piknik - melon z szynką pameńską

Tapenada z pieczonej papryki z bagietkami

Tapenada:

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czerwone papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki obranych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, bazylia do smaku

Francuskie paluchy:

  • 3 i 1/3 szkl. Mąki chlebowej typ 750
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Tapenada: Paprykę skropić oliwą i upiec w 230 C ok 20 minut. Gorąca szczelnie zamknąć, aby zaparowała – to ułatwi obieranie.

W naczyniu umieścić obrana paprykę i resztę składników. Zmiksować na gładko, finalnie doprawić do smaku i schłodzić. Zimna podać z chrupiąca bagietką

Francuskie paluchy: Do ciepłej wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, aby zaczęły pracować, a następnie dodać mąkę, oliwę oraz sól i wymieszać łyżką. Całość odstawić do wyrośnięcia, lekko zagnieść wybijając powstały dwutlenek węgla. Podzielić na długie i cienkie prostokąty i uformować długie bagietki. Jeśli ciasto się klei podsypać mąką. Odstawić do ponownego lekkiego wyrośnięcia. Piec w 180°C przez około ok 20 minut minut, aż się zrumieni.

Podawać lekko przestudzone


Quiche z pieczonymi pomidorami i kozim serem

CIASTO 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2-3 łyżki zimnej wody 

NADZIENIE

  • 120 g sera koziego 
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 100 ml mleka 
  • 4 jaja 
  • sól, pieprz, 
  • chilli do smaku 
  • 1 kg pomidorów 

Mąkę połączyć z masłem, jajkiem, solą oraz wodą. Krótko wyrobić ciasto i na co najmniej 30 minut wstawić do lodówki owinięte folia spożywczą. W misce umieścić śmietanę, mleko i jajko z odrobina soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem i wstawić nagrzania się piekarnika na 15 minut. Wstępnie upieczoną bazę wypełnić pomidorami, kozim serem i zalać mieszaniną jajeczną. Umieścić w piekarniku na około 25-30 minut do ścięcia się góry.


Mini ptysie z kremem budyniowym

Ciasto parzone:

  • 150ml wody
  • 125g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i cukru

Krem:

  • 0,5l mleka
  • ekstrakt waniliowy
  • 55g skrobi kukurydzianej
  • 100g cukru
  • 2 jajka

Polewa czekoladowa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 175 ml mleka
  • 50ml śmietanki
  • 30g cukru pudru
  • 30g masła

Ciasto: w rondlu zagotować masło z wodą. Połączyć z cukrem i solą, zmniejszyć moc gotowania i wsypać mąkę energicznie mieszając. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do ścianek naczynia i będzie gładkie. Ciasto wystudzić i połączyć z jajami w jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na blaszkę mini ptysie

Upiec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Krem: W garnku zagotować mleko z ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu połączyć cukier ze skrobią i jajami

Kiedy mleko się zagotuje zdjąć z grzania, dodać połowę masy jajecznej i kiedy się zahartuje dodać resztę i ustawić ponownie na grzanie - tym razem małej mocy – ciągle mieszając. Całość gotować do momentu aż zgęstnieje ok 5 minut. Gotowy krem przykryć folia spożywcza i odstawić do wystygnięcia.

Ważne – gotowego kremu nie wolno mieszać.

Polewa czekoladowa Mleko, śmietankę i cukier podgrzać- nie zagotować. Czekoladę drobno posiekać i zalać gorącym płynem. Kiedy się całkowicie rozpuści dodać masło i wymieszać. Ptysie zanurzyć w lekko gęstniejącej czekoladzie.


Taboulet

  • Kuskus 500g
  • Pomidor 400g
  • Cebula dymka 200g
  • 1 Ogórek
  • 2 cytryny
  • 1 litr oliwy z oliwek
  • Pietruszka
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek mięty
  • Sól
  • pieprz

Kaszę kuskus wrzucić do miski, zalać wodą (1szt. semoliny=1szt. wody).

Odstaw na pół godziny, od czasu do czasu podnosząc nasiona szeroko, aby je przewietrzyć.

Umyj pomidory, pozbądź się pestek (lub wyjmij). Obierz ogórek. Pokrój go w małą kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać.

Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę kuskus, skropić ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Dodać warzywa do kaszy manny, skropić oliwą.

Posiekaj zioła i dodaj do sałatki. W razie potrzeby do smaku i wstaw do lodówki na co mniej 2 godziny.


Sałatka piemoncka

  • pomidor 150g
  • Ziemniak 400g
  • jajka 4
  • Szynka gotowana 200 g
  • 1 litr oleju słonecznikowego
  • świeża śmietana 30%
  • Ocet
  • musztarda
  • Pietruszka
  • Sól
  • pieprz

Gotuj ziemniaki ze skórką przez 20 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, a następnie obierz je i pokrój w dużą kostkę.

Gotuj jajka przez 10 minut i pozwól im ostygnąć.

Umyj pomidory, usuń nasiona i pokrój je w drobną kostkę. Ułożyć pomidory w salaterce, dodać pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę szynkę i ziemniaki. jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.

Przygotuj mieszankę majonezu ze świeżą śmietaną, aż uzyskasz idealnie jednorodny sos.

Delikatnie wymieszaj sałatkę z majonezem i wstaw do lodówki na 1 godzinę przed jedzeniem.

Więcej na ten temat